Start tentoonstelling 'De definitieve reis van Nederlands-Indië naar Nederland' op 28 mei

Zaterdag 28 mei om 14.00 uur start de tentoonstelling De definitieve reis van Nederlands-Indië naar Nederland. Een tentoonstelling van schepen in pentekeningen door Bud Doove. De tentoonstelling is een co-productie van Stichting Arjati en Kbs Kievitsloop.

In de tentoonstelling laten we de diverse schepen in pentekeningen zien, gemaakt door Bud Doove, zelf één van die gerepatrieerden. Met de tentoonstelling wil Stichting Arjati Bud Doove in het zonnetje zetten. Vele mensen heeft hij reeds blij gemaakt met een pentekening van zijn hand van de boot, die hen naar Nederland heeft gebracht.

Na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in Azië en het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië vertrokken veel mensen vanuit het voormalig Nederlands-Indië per boot. Weg van het land dat hen zo lief was.
Voor velen werd de eindbestemming Nederland. Door de soevereiniteitsoverdracht in 1949 en het opheffen van het KNIL in 1950 ontstond er een echte volksverhuizing en zochten vele mensen een veilig onderkomen in o.a. hun nieuwe vaderland Nederland.

Dit werd het nieuwe thuisland van vele zogenaamde gerepatrieerden. De gemiddelde reis duurde ongeveer een maand. Een reis van de warme tropen naar een klein koud en nat Nederland. Voor velen was het een gedwongen vlucht, voor anderen een eigen keuze.

Een bijzondere aanvulling is gemaakt door leerlingen van groep 7 van Kbs Kievitsloop. Zij hebben een aantal mensen geïnterviewd die de overtocht zelf hebben mee gemaakt en opgetekend in een mooi verslag. Deze interviews geven extra aanleiding tot het vertellen van verhalen van en over deze bijzondere periode. Hiermee houden we dit onderdeel van onze Nederlandse (vaderlandse) geschiedenis levend en doen we recht aan de vele duizenden, die dit aan den lijve hebben ondervonden. Dat de pentekeningen van Bud, mooie herinneringen en verhalen naar boven brengen die we met elkaar mogen en kunnen delen.

De tentoonstelling is geopend van 14.00 uur – 17.00 uur op de volgende dagen: Za 28 mei, wo 1 juni, za 4 juni, wo 8 juni, vr 10 juni, wo 15 juni, en vr 17 juni.

Gedurende de openingstijden van de tentoonstelling is een vrijwilliger van Stichting Arjati aanwezig.

De tentoonstelling wordt gehouden in Woonzorgcentrum Raffy, Bernard de Wildestraat 400 te Breda. Het grand café van Raffy is geopend, waar u tegen betaling wat kunt gebruiken. Alles is rolstoeltoegankelijk.


Mocht u met een groepje willen komen, of buiten de aangegeven data en tijden, dan graag even een bericht naar Ernst Breuer, e.breuer@arjati.nl We maken dan een gepaste afspraak met u.

Archief

okt 2019 Potjo Potjo! Wie doet er mee? lees verder
sep 2019 Ik Zorg. Voorlichtingsbijeenkomst 10 oktober lees verder
sep 2019 Beweegtuin Breda-Noord officieel geopend lees verder
aug 2019 Indië-herdenking bij Raffy lees verder
jul 2019 Indië-herdenking 15 augustus 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' lees verder
jun 2019 Raffy en Lâle aanwezig op Congres Thuis in het Verpleeghuis in de RAI maandag 1 juli lees verder
jun 2019 Van stamppot tot döner: bij Raffy en Lâle voelen alle ouderen zich thuis lees verder
jun 2019 Directeur-bestuurder Gert van der Pluijm legt na 21 jaar zijn functie neer bij Huize Raffy lees verder
mei 2019 Cultuurspecifieke zorg bij Raffy: de geuren en kleuren van vroeger lees verder
mei 2019 Proeftuin voor Complementaire Zorg - eindrapport lees verder
LAATSTE NIEUWS
15 oktober 2019

Potjo Potjo! Wie doet er mee?

Zaterdag 9 november is het Weekend van de Mantelzorg. Kom die middag samen met (je) mantelzorgers na..

Lees verder
30 september 2019

Ik Zorg. Voorlichtingsbijeenkomst 10 oktober

’Wanneer kon jij voor het laatst écht iets voor iemand betekenen?’’ Stel dat je dit gevoel aa..

Lees verder