Start tentoonstelling 'De definitieve reis van Nederlands-Indië naar Nederland' op 28 mei

Zaterdag 28 mei om 14.00 uur start de tentoonstelling De definitieve reis van Nederlands-Indië naar Nederland. Een tentoonstelling van schepen in pentekeningen door Bud Doove. De tentoonstelling is een co-productie van Stichting Arjati en Kbs Kievitsloop.

In de tentoonstelling laten we de diverse schepen in pentekeningen zien, gemaakt door Bud Doove, zelf één van die gerepatrieerden. Met de tentoonstelling wil Stichting Arjati Bud Doove in het zonnetje zetten. Vele mensen heeft hij reeds blij gemaakt met een pentekening van zijn hand van de boot, die hen naar Nederland heeft gebracht.

Na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in Azië en het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië vertrokken veel mensen vanuit het voormalig Nederlands-Indië per boot. Weg van het land dat hen zo lief was.
Voor velen werd de eindbestemming Nederland. Door de soevereiniteitsoverdracht in 1949 en het opheffen van het KNIL in 1950 ontstond er een echte volksverhuizing en zochten vele mensen een veilig onderkomen in o.a. hun nieuwe vaderland Nederland.

Dit werd het nieuwe thuisland van vele zogenaamde gerepatrieerden. De gemiddelde reis duurde ongeveer een maand. Een reis van de warme tropen naar een klein koud en nat Nederland. Voor velen was het een gedwongen vlucht, voor anderen een eigen keuze.

Een bijzondere aanvulling is gemaakt door leerlingen van groep 7 van Kbs Kievitsloop. Zij hebben een aantal mensen geïnterviewd die de overtocht zelf hebben mee gemaakt en opgetekend in een mooi verslag. Deze interviews geven extra aanleiding tot het vertellen van verhalen van en over deze bijzondere periode. Hiermee houden we dit onderdeel van onze Nederlandse (vaderlandse) geschiedenis levend en doen we recht aan de vele duizenden, die dit aan den lijve hebben ondervonden. Dat de pentekeningen van Bud, mooie herinneringen en verhalen naar boven brengen die we met elkaar mogen en kunnen delen.

De tentoonstelling is geopend van 14.00 uur – 17.00 uur op de volgende dagen: Za 28 mei, wo 1 juni, za 4 juni, wo 8 juni, vr 10 juni, wo 15 juni, en vr 17 juni.

Gedurende de openingstijden van de tentoonstelling is een vrijwilliger van Stichting Arjati aanwezig.

De tentoonstelling wordt gehouden in Woonzorgcentrum Raffy, Bernard de Wildestraat 400 te Breda. Het grand café van Raffy is geopend, waar u tegen betaling wat kunt gebruiken. Alles is rolstoeltoegankelijk.


Mocht u met een groepje willen komen, of buiten de aangegeven data en tijden, dan graag even een bericht naar Ernst Breuer, e.breuer@arjati.nl We maken dan een gepaste afspraak met u.

Archief

mei 2020 Raamvisite bij Raffy lees verder
apr 2020 Zuster Rani zingt voor bewoners en collega's lees verder
mrt 2020 Aangepast beleid i.v.m. Coronavirus lees verder
mrt 2020 Verspreiding Coronavirus in Brabant beperken lees verder
jan 2020 Bronzen Certificaat Milieuthermometer Zorg lees verder
dec 2019 Reportage Raffy en Lâle in FLOOR Magazine lees verder
dec 2019 vacature wijkverpleegkundige lees verder
nov 2019 Kerstmarkt Raffy zaterdag 14 december lees verder
nov 2019 Grand Café en Toko 26 november gesloten lees verder
nov 2019 vacature senior Business en Concern Controller lees verder
LAATSTE NIEUWS
06 mei 2020

Raamvisite bij Raffy

De tijdelijk verbouwde personeelsruimte van Raffy maakt het mogelijk dat familie nu bínnen - achter..

Lees verder
09 april 2020

Zuster Rani zingt voor bewoners en collega's

Zuster Rani heeft vanmiddag gezongen op haar afdeling, voor haar bewoners en collega's. Ze vond het ..

Lees verder